Work in Progress: Back to the Future

A New Jersey mansion looks to 1950’s austerity Britain for inspiration

Here is a sneak peek at a project that has been on the practice drawing board for the last nine months.  It is a curious tale of childhood memory, migration, displacement and family connections.  It raises questions about the personalization of architecture and its potency as a concrete manifestation of ‘home’. But let’s begin with a story:

In the mid-1950’s the client’s father, a successful retailer, decided to build a contemporary home for his young family in the London suburbs. The appointed architects, Higgins Ney & Partners, developed a design that combined traditional brick construction with the then-fashionable Brutalist style. The house presents an entirely blank facade to the street, while a fully glazed living room to the rear faces the open countryside. This understated approach reflects the prevailing post-war mood when it was considered unpatriotic (or just bad taste) to flaunt your wealth while rationing and austerity remained the everyday norm.

Image group 1 sm

Fast forward to today and our client, now living in New Jersey, is ready to build his own contemporary home. For him ‘contemporary’ has a very specific meaning: it is that particular mix of English vernacular and European modernism that represented ‘home’ throughout his childhood.

His design brief was simple: to create a property that is discrete and imposing in equal measure, with an interior arrangement that lends itself to both grand entertaining and extended family gatherings. Architecturally it should draw upon key aspects of the original family home: it will have a blank entrance facade, like its 1950’s counterpart; a flexibly planned living room should form the primary space of the composition, also echoing the earlier house but on a much larger scale; the private areas of the house are to be strictly separated from the public realm, in this case by an internal courtyard. Other accommodation, including a swimming pool and a play room, are located in a lower floor which is largely invisible from the outside.  Here are some preliminary visuals that give a flavor of the current design:

Ext.1 sm

View from driveway with the Great Room window at center and blank entrance facade to right

Ext.2 smCorner view with master bedroom above and pool room below

Great Room comb. smViews of the Great Room

There are many points of similarity between the two houses, from the treatment of the windows and patent glazing to the use of identical bricks imported from the UK.  But equally interesting is how the design diverges from the original.

The distinctions are clear when comparing the two main floor plans side by side. The original house (shown left) has a pinwheel arrangement largely dictated by the topography and orientation of the site – in this respect the design closely follows the natural planning approach of Frank Lloyd Wright and Richard Neutra. The new house by contrast is an O-plan, focused on the interior rather than exterior world. The natural environment is visible but kept at bay, with the controlled environment of the inner courtyard acting as a counterpoint.

Heathbrow plan comparison sm

As in all residential commissions the home is ultimately a mirror of the self. Although this design draws upon the client’s childhood memories it really expresses a more developed attitude to the public and private realms of an individual’s life. Architects are not psychiatrists but they should be aware that the homes they create are ultimately representational of their client’s individual (and possibly subliminal) self-image; the design’s success may be more contingent on what is not said than on the initial requirements of the brief.

Stay posted for further developments.

Major Update to Website

The CODA Projects website (www.codaprojects.com) has been entirely redesigned for easier navigation.  We have also added an ‘Elements’ section summarizing our recent product design work, specifically furniture and building components.  All feedback is very welcome.

2011 East Bay Open Studio

Artwork by Matthew Higgins will be exhibited as part of the East Bay Open Studio annual event organized by Pro Arts.  The show, with the theme Figures and Landscapes, will present  life drawing studies  as a counterpoint to plein air landscapes by fellow exhibitor Fran Osborne (ref. http://www.franosborne.com).  The exhibition will be held at CODA Projects’ HQ at 2925 Ashby Avenue, Berkeley, on 4-5 and 11-12 June.

Examples of the figurative work on display:

CODA Projects Website Goes Live

We are delighted to announce the launch of our website, www.codaprojects.com, including a major section on the practice’s current research activities in component, furniture and system building design. Chief amongst these is the U-CUBE concept for a pre-engineered structure specifically tailored for commercial and community use.

A detailed discussion of the aims and objectives of U-CUBE will follow in a later blog.